1.Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlanması:
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamınca çıkarılan “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunma Hakkında Yönetmelik” 10.Maddesi gereği, patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde işveren; işyerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak amacı ile patlamadan korunma dokümanı yaptırmakla yükümlüdür.
İşverenler, çalışanlarına patlamalardan korunmaları için neler yapabileceklerini açıklar ve
patlama riskleri hakkında bilinçlendirir. Doküman insanları yangından, tehlikeli maddelerden ve potansiyel patlayıcı ortamlardan korumayı amaçlar. Bu doküman sadece firmaları değil, benzer işler yapabilecek serbest meslek çalışanlarını da kapsamaktadır.
Yanıcı sıvılar, buharlar, gazlar ve yanıcı tozların kullanıldığı ve depolandığı yerlerde, yangın ve patlama riskini değerlendirmek için patlayıcı ortam hesaplaması ve sınıflandırması yapmak gerekir. Patlayıcı ortam yanıcı atmosferin çevrelediği alanlardır. Bunlar insanlar için can kaybı ile ciddi yaralanmalar ve şirket içinse mal zararı ile sonuçlanabilir.
Bu nedenle mevzuatlar işverenlere bu konuda bir takım yükümlülükler getirir. Patlamadan korunma dokümanı bunun ilk adımını oluşturuyor. Olası riskleri kontrol altına almak için ilk adım potansiyel ateşleme kaynaklarını ortadan kaldırmaktır ve bu da ancak tehlikeli ortam sınıflandırması yaparak mümkün olur. Bu ortamların sınıflandırması aşağıdaki gibi yapılmaktadır:
- Bölge 0: Gaz, buhar ve sis formundaki maddelerin hava ile temasıyla patlayıcı ortamın oluştuğu yerler.
- Bölge 1: Gaz, buhar ve sis formundaki maddelerin hava ile temasıyla patlayıcı ortamın az sıklıkla oluştuğu yerler.
- Bölge 2: Gaz, buhar ve sis formundaki Patlayıcı maddelerin hava ile temasıyla patlayıcı ortam oluşmayan ancak oluşsa bile çok kısa süre devam edeceği yerler.
- Bölge 20: Havada bulut formunda bulunan tutuşabilir tozların patlayıcı ortam oluşturabileceği yerler.
- Bölge 21: Havada bulut formunda bulunan tutuşabilir tozların az sıklıkla patlayıcı ortam oluşturabileceği yerler.
- Bölge 22: Havada bulut formunda bulunan tutuşabilir tozların patlayıcı ortam oluşturmadığı ve oluştursa bile çok kısa süreceği yerler.
Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler yönetmeliği havayla karıştığında patlamaya neden olabilecek gazlar, buharlar, tozlar ve sislerin bulunduğu yerlerde çalışan personelin, belirlenen bölge derecesine göre (0,1 veya 2) şu kategorideki ekipmanların kullanılmasını şart koşar:
- Bölge 0 veya Bölge 20: Kategori 1 ekipman,
- Bölge 1 veya Bölge 21: Kategori 1 veya 2 ekipman,
- Bölge 2 veya Bölge 22 : Kategori 1, 2 veya 3 ekipman.
2.Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlaması Gerekli İşyerleri:
30.04.2013 tarihli 28633 Resmi Gazete Sayılı “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunma Hakkında Yönetmelik” Madde-2 ‘de belirtilen işyerleri ve ekipmanlar haricinde;
1-Kimyasal maddelerin imalatının ve/veya depolamasının yapıldığı işyerleri,
2-Kimyevi tahlil laboratuvarları,
3- Basınçlı gaz tüpleri depolanması, dağıtımı ve dolumu yapan yerler,
4-Boyahaneler,
5-Marangozhaneler, Ahşap ve kereste imalatı yapan işyerleri
6-Un, şeker fabrikaları,
7-Metal döküm sanayii,
8-Benzin istasyonları,
9-Deri ve Suni deri imalatı yapan işyerleri,
10-Kâğıt Fabrikaları,
Vb. işyerlerinde veya bu işler işletmenin bir bölümünde gerçekleştiriliyor ise Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlanması Gereklidir.
Kapsam Dışı Olan yerler:
1)Hastalara tıbbi tedavi uygulamak için ayrılan yerler ve tıbbi tedavi uygulanması,
2).01/04/2011 tarihli ve 27892 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT) kapsamında yer alan cihazların kullanılması,
3)Patlayıcı maddelerin ve kimyasal olarak kararsız halde bulunan maddelerin üretilmesi, işlemlerden geçmesi, kullanımı, depolanması ve nakledilmesi,
4)Sondaj yöntemiyle maden çıkarma işleri ile yeraltı ve yerüstü maden çıkarma işleri,
5)Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerde kullanılan her türlü taşıma aracı hariç, uluslararası antlaşmaların ilgili hükümlerinin uygulandığı kara, hava ve suyolu taşıma araçlarının kullanılması
3.Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlamada Akpınar OSGB Farkı:
1-AKPINAR OSGB, ATEX standartları ile IEC 60079-10 standartlarına hakim, patlayıcı ortamlar ve kimyasallar konusunda deneyimli uzmanları ile işyerinize özgü profesyonel bir patlamadan korunma dokümanı oluşturacaktır.
2-Doküman sayesinde işyerinizin Risk Haritalandırması çıkarılacak ve aksiyon planı oluşturulacak, doğru ve etkili şekilde gerekli önlemleri almanız konusunda en iyi rehberlik ve danışmanlık desteği verilecektir.
3-Patlamadan korunma prosedürleri, talimatlar ve diğer dokümantasyon sistemini kuracaktır.
3-Çalışanlarınız karşı karşıya olduğu tehlikeler hususunda özel olarak eğitilecektir.
4-Çalışanlarınızın kullanması gereken kişisel koruyucu donanımlar kişisel ve iş bazlı olarak tespit edilecektir.
5-Uygun ATEX ekipmanlarının seçilmesi, SIS (Safety Instruments System) kurulması konusunda danışmanlık yapılacaktır.